achát

Az achát sávos kalcedonféle, melynek sávjai önmagukba visszatérő sávok, vonalak. Természetes színükben barnás - szürkés színűek, a természetes színes achátok ritkák. Hogy színes achátokat lehessen vásárolni, a barnás - szürke achátokat különböző színűre festik tartós és kevésbé tartós színű festékekkel. Ezért lehet kapni rózsaszínű, vörös, lila, zöld, kék és fekete achátokat. A vonalastól eltérő mintázatú achátokat már fantázianévvel nevezzük : mohaachát, dendritachát, szemachát, faachát vagy kövült fa, csipkeachát. De a lelőhelye miatt kapta a nevét a Botswana-achát.
Természetgyógyászati alkalmazásuk :
Botswana achát : tüdőre és a légutakra használják, dohányzásról való leszokásban segít.
Csipkeachát : hólyagra és epehólyagra hat, Szemachát : barnás, fekete, szemre hat.

akvamarin

Az általánosan ismert kövek között egy drága ásvány. Legjobb színei a világoskék, világoszöld, átlátszatlan változatban elérhető áron vásárolható, amikor már átlátszó a kő, akkor nagyon drága. Nagyon gyenge minőségét nevezik berillnek. Igazi értékes drágakő, emiatt sok a kezelt és gyártott utánzata !
Nagyon fontos ásvány az ezotériában, mert a pajzsmirigy és a mirigyek működését szabályozza és javítja. Erősíti az immunrendszert, javítja a hangulatingadozásokat és az agytevékenységet.

amazonit

Világoszöld – kékeszöld színű kő, mindig van benne fehér színű ásványtárs. Használat esetén mindig sötétebb lesz. Sok hozzá hasonló és olcsóbb ásvánnyal keverhető össze. Szépen csiszolt változatai általában drágábbak az átlagosan beszerezhető ásványoknál.
Az ezotériában a szülő nők kövének tartják, a szülést segítették elő vele. Lelki téren kiegyensúlyozó hatású.

ametiszt

A legismertebb kvarcféle, lila színe évezredek óta közkedvelt. Természetes kristályait és a geodákat ugyanúgy szeretik mint csiszolt formáit. A legértékesebbek a tiszta lila és erőteljes lila színű darabok, de olcsóbb áruk miatt a halványlila vagy fehéres sávozású változatok is fontos termékek a piacon. Régi görög neve szerint a lerészegedés ellen védő kő volt, ma sokkal szélesebb köre van az ezoterikus felhasználásban. Elvileg a tisztánlátás és a koncentrációs képesség köve, de segít a meditációs elmélyülésben is. Serkenti az immunrendszert, általános „vitaminként” is használják. Terjedelmes darabjait, telepeit és geodáit a térenergia harmonizálására is használják. Az ametiszt a spirituális fejlődés köve.

ametrin

Az Ametrin egy különleges keveredése az ametisztnek és a citrinnek, nem összenövés, hanem inkább színezővegyületbeli hiány adja az egyetlen bolíviai bányából származó ametiszt ásvány színátalakulását. Foltokban, átmenet nélkül változik az ametiszt citrinné majd vissza, halványsárga, erősebb sárga a citrin színe az ametisztben. A legjobb zárványmentes átmenetes részeket, ha erős a színátmenet extra értékű különleges drágakőnek csiszolják meg, az egyszerűbb és zárványos darabokból is domború csiszolású színátmenetes ékszerkövek készülnek. Sajnos forgalmaznak olyan, több csiszolt kőből álló karkötőket és láncokat, amelyekben önálló ametisz és citrin van egymás mellé fűzve, sőt vannak már gyártott ametrinek is, ezekre jellemző az erős vonalszerű határ a színek között. Az ezotériában a két, erős energiájú ásvány, az ametiszt és a citrin tulajdonságai felerősödnek, együttes hatásukkal javítják a szervezet működését.  

andaluzit-kiasztolit

Az Andaluzit nevű szilikátásvány önmagában nem érdekes, de ha 4 kristály ikerként összenő, akkor kereszt formájú ikerként híres változat a Kiasztolit. Barnás átlátszatlan ásvány, lapos csiszolatain jól látható a kristályok közé zárt fekete agyagpala kereszt formáju zárványa. Leginkább lapos csiszolatot készítenek belőle, amulettként is viselik.

Gyógyító hatások : fáradt és kimerült állapotot segít megszüntetni, erősíti a kötőszöveteket. Reumatikus megbetegedéseknél is javító hatású. Erősíti az identitásérzetünket.

apatit

Általában a sárga és a kékeszöld árnyalatú változatai ismertek, az utóbbiból készítenek tömegesen ékszereket, ezoterikus dísztárgyakat.
Az ezotériában minden terület működését fokozza, javítja az étvágyat, az ellenálló képességet, az idegeket, serkenti a gyógyulást.

asztrofillit

Átalakult kőzetben található hosszú lemezes szilikátásvány, csillag vagy kéve szerű elhelyezkedését látjuk a kőzetben. Ezért nevezik asztro = csillag szerű fillitnek. Általában aranybarna, sárgásbarna, lelőhelyenként zöldes vagy kékesszürke színű. Több más ásvánnyal együtt találják, sűrűn, tömötten is előfordul, de gyakori önállóan szürke kvarcban. Lelőhelyei: Oroszország ( Kola- félsziget ), Kanada, Norvégia, Grönland. Ásványi anyag tartalmától függ a színe, titán, cirkon, vas, kálium és nátrium alkotja. Egyszerű ékszerek készülhetnek belőle.

Gyógyító hatások: Spirituálisan rávilágít végtelen lehetőségeinkre. Felébreszti "igazi álmokra " való képességünket. Segíti a testen kívüli élményeket, lehetővé teszi, hogy objektíven tekinthessünk önmagunkra, segít bűntudat nélkül megszabadulnunk mindentől. Epilepszia, szaporító szervek, hormon- és idegrendszer, menopauza zavarai, sejtek regenerálódása.

aurakvarcok

Az ezoterikus gondolkodásmód szerint a testünk energiamezőit bizonyos esetekben látják avatott emberek, ezek az energiamezők az aurák, amiket különböző színekben látnak. Ezek természetesen összefüggésben vannak a csakra központokkal, amelyeket ásványokkal és különböző színű Aura kvarc termékekkel is lehet erősíteni. Az Aura kvarcok hegyikristályra különleges eljárással rögzített fémbevonatok, ezek színe a fémtartalomtól függően más színű. Ez tartós bevonat, nem kopik.

aventurinkvarc

Elsősorban a zöld színű aventurin az ismert, sárga változata is kapható. A zöld a benne levő fuchsit nevű ásványtól ilyen színű, ettől van zöldes, fémes csillogása. Nagy tömegben dolgozzák fel egyszerű termékeknek, olcsó ásványok közé tartozik.
Az ezotériában a bőrproblémák kezelésére használják.