citrin

A citrin az ametiszt és a hegyikristály legközelebbi testvére, a természetben kevés van belőle.
A természetes citrin halványsárga, a teltebb színei drágaköveknek van csiszolva. A kereskedelemben kapható citrinek ametisztből hőkezeléssel lettek készítve, színük borostyánsárga, narancssárga. Az értéke attól függ, hogy milyen színű ametisztből lettek hevítve. A halvány színű gyenge ametisztből, a sötét színű drága ametisztből készült. Mindenféle termék kapható belőlük.
Az ezotériában a citrin rendkívül fontos. A napfonat csakra köve, a gyomor és a belek, a hasnyálmirigy problémáin segít. Energiát adó kő.

cölesztin

Más néven szelesztit, üledékes ásvány, fehér és égszínkék lehet, a kristályok általában kicsik, ritka az 5 cm fölötti méret. Az ezekből csiszolt marokkövek drágák, hiszen a drága és ritka méretű kristályból kell csiszolni. Tömeges feldolgozása csak marokkőnek történik, az ékszeripar a ridegsége ( könnyen törése ) miatt nem foglalkozik vele. Fő lelőhelye Madagaszkár, ahol görögdinnye méretű cölesztin geódákat bányásznak.

Gyógyhatások: torokra és mellkasra, légzési nehézségeknél hasznos. Fizikai kimerültség esetén új energiát ad.

csaroit

Különleges ásványegyüttes, lilás színe és ritkasága teszi értékessé. 1970-ben találták először, majd azonnal népszerű lett színe és rajzolata miatt. Ma is drága ásvány.
Az ezotériában fontos ásvány, javítja az intuíciót, segíti a magasabb lelkiállapotokra kerülést, a szellemi síkon való tájékozódást. Az angyalokkal kapcsolatot teremtők köve. Erősíti az immunrendszert, javítja az anyagcserét.