gránát

Összefoglaló neve egy fontos ásványcsoportnak, amelyben több, különböző színű ásvány van. Legismertebb a barnásvörös almandingránát, ebből készül a használati termékek 90 %-a, ismert és híres a piropgránát ( ismertebb nevén a cseh gránát), kevésbé kapható a grosszulár, az uvarovit vagy a melanit nevű gránát fajták.
A gránátok egymástól kémiai összetételben térnek el, emiatt más az ezoterikus hatásuk a szervezetre. Általában erősítik az immunrendszer működését, fokozzák a kitartást, élénkítik a szívet és a keringést, segítik a méregtelenítést. Lelki síkon bátorítanak és bizalmat adnak.

gyöngy

A valódi gyöngy ma már a tenyésztő telepekről kerül a feldolgozó üzemekbe, tenyésztett gyöngynek nevezik. Túlnyomórészt édesvízi gyöngyök, drágaságuk miatt kevésbé kaphatók a sósvizi gyöngyök. Leghíresebb típusa a Tahiti- gyöngy, amelyik csak feketésszürke színű és rendkívül drága. A tenyésztett gyöngyök természetes színei fehér, rózsás, krémszínű, szürke és fekete, de a divatékszer készítés ma már mindenféle színűre festi a gyöngyöket, melyek színe lemosódik. A gyöngyök formája rendkívül változatos, a legértékesebbek a tökéletes gömb alakúak. Nagyon sok gyöngy utánzat van, a Mallorka-gyöngy az egyik drága változat, a másik a Tekla-gyöngy, ami rendkívül olcsó változat.
Az ezotériában a gyöngyöt vérzési zavarok esetén, mészhiányos betegségekre is használják. Hat a szellemi kimerültség ellen, segíti az egyéni érési folyamatokat.

gyöngyház

A valódi gyöngyházrétegű csigaházak és kagylóhéjak csiszolata, amelyek színe fehér, krémszínű, szürke és szivárványszínű is lehet. Mivel a kagylók és csigák élőlények házai és vázai, egyre kevesebb van belőlük, ezért már régóta utánozzák a gyöngyházat műanyaggal. De divat lett a gyöngyház felületi festése is, könnyen lemosódik. Mivel könnyen faragható és csiszolható, nagyon sok formában készítik az ékszereket.
Az ezotériában nyálkahártyaproblémák, mandulagyulladás gyógyítására is használják.