kalcedon

Kvarcféleség, a sávos szerkezetű achátok közül a világoskék színűek a kalcedonok, van nem sávos változata is. Alkalmanként csipkeachátnak is nevezik. Ebbe a csoportba sorolják szakértők a színváltozatait : krizopráz, karneol, ónix, szárder. Társait a természet különböző anyagokkal színezte, a kalcedon a szerkezete miatti fénytörés és fényvisszaverés okán világoskék, szürkéskék. Nagyon nehezen megmunkálható, alkalmanként üreges szerkezetű, ezért drágábbak a csiszolatai és dísztárgyai.
Az ezotériában a színe miatt fontos csakrakő, a torok környékén segíti a javulást. A mentális problémák mint dadogás és egyéb beszédzavarok is a kalcedontól javulnak. Használ a mirigyek működésének is.

karneol

A kalcedon vasvegyületektől narancsos-vöröses változata. Más tulajdonságai megegyeznek a kalcedonnal. Inkább gumókban bányásszák.
Az ezotériában nagyon fontos, a vérrel kapcsolatos problémákat, a női nemi szervek működését segítik, szabályozzák. A kitartást és az állhatatosságunkat erősítik.

kianit

Ritkán található ásvány, ismert színe kék, de a víztiszta és zöldes színekben is találják. Réteges ásvány, nagyon könnyen lemezekre hasad, emiatt nehéz csiszolni is. A legszebb színárnyalatai sötétkék, tintakék átlátszó darabok, ezeket ritkán foglalják nemesfém ékszerekbe. A nem átlátszó, kék darabokon holdfényszerű, selyemfényszerű fényjátékot lehet megfigyelni. Az ezotériában különleges kőnek számít, egyedi gyógyhatással bír.

korall

Élő szervezetek által épített szilárd anyagok, amelyek két részre csoportosíthatók : lágy vagy szarukorallok ( fekete, arany korallok ) kemény vagy kőkorallok. Híresek a korallzátonyok a gazdag élővilág és a turizmus miatt, manapság a globális környezetszennyezés miatt. Az ékszeripar a kőkorallok közül a vöröses-narancsos színűeket dolgozza fel, nagyon híres a földközi-tengeri vagy olasz korallékszer. Ma már kevés van belőle és drágasága miatt a délkelet-ázsiai (( fülöp-szigeteki) bambuszkorallokat (fehér és halványrózsaszín és a szintén délkelet-ázsiai vöröses szivacskorallokat dolgozzák fel. Az előző tömör anyag, pirosas színre festik, a második lukacsos, ezért a csiszolatait kemény műgyantával tömörítik, teszik viselhetővé ( e nélkül olyan lenne, mint a horzsakő ). A korallok puhaságuk miatt könnyen kopnak, savakra érzékenyek, a festettek színüket veszítik.
Az ezotériában vöröses színe miatt a vérrel kapcsolatos problémák kezelésére használják. régebbi időkben az igazi korallokat a lázas állapot jelzésére is használták, mert az igazi korall némileg halványabb lett, ha a viselője belázasodott.

kövült fa

A kövült fa vagy más néven kovásodott fa különleges növényi maradvány. A földtörténeti múltban élt növények törzsei, ágai, gyökerei olyan helyeken pusztultak el, ahol különböző ásványos oldatok itatták át a még nem elrothatd maradványokat. A lassú átitatódás folyamán ( mint a szivacsot a víz ) az ásványos oldat a növényi szállítónyalábokon át átjárta a maradványt és felvette a növény teljes, akkor még ép szerkezetét. Ennek eredményeképpen lehet jól látni a fa erezetét, esetleg az akkor már létező betegségnyomokat, rovarrágásokat, amiket az ásványok szintén kitöltenek. A kővé vált fák anyaga természetesen nem szenesedés, hanem különleges ásványok : pirit és markazit, opál, jáspis, kalcedon. Ezek közül több Magyarországon is gyűjthető volt. A legtartósabb fakövületek, a kovasavas kövületek, ezekből a világon több helyen is jelentős és látványos leletek vannak, pl. Arizonában, Braziliában, Madagaszkáron és ezekből a lelőhelyekről fel is dolgozzák a leletek egy részét. A magyarországi lelőhelyek védettek, pl. Ipolytarnóc. A leglátványosabb rajzolatokat akkor adják a feldolgozott termékek, ha egy teljes törzset fűrészelnek lapokká és tökéletesen látszanak az erezetek és a kitöltő jáspis és kalcedon színpompája. A hazai forgalomban inkább kisebb darabok, kevésbé színes leletek kerülnek forgalomba valamint az egyszerű marokkövek.

krizokolla

Rendkívül színes, kékeszöldes árnyalatokban pompázó ásvány, helyenként fekete és vörös színek is láthatók rajta. Ritka, könnyen csiszolható nagyobb dísztárgyaknak, kisméretű ékszerek puhasága és könnyen törő állapota miatt ritkán készülnek belőle. Malachitos összenövése híres Eilati-kő néven. A mai nyersanyag Dél-Amerikából származik, inkább kékes árnyalatú. Réztartalmú ásvány, közvetlenül elixírkészítésre ne használjuk.
Az ezotériában a színe miatt használják, tüdő és légzési panaszok, ízületi problémák, a haj állapotában javít, segíti az ellazulást.

krizolit

Krizolit (olivin, peridot ): mindhárom néven ismert ásvány, különleges zöld (olíva zöld) színe miatt olivinként jobban ismerik.  A krizolit nemzetközi neve, a drágakőminőséget nevezik ilyen néven. Értékes ásvány, sajnos 1,5 cm-nél nagyobb darabjai rendkívül értékesek ékszerminőségben.  Marokkövek méretében ne is keressük, szépen csiszolt darabjai értékes drágakövek aranyba foglalva.
Az ezotériában a bőrproblémák kezelésére, az anyagcsere élénkítésére használják, a negatív gondolatok és depressziós hajlam ellen javasolják.

krizopráz

A krizopráz a kalcedonfélék legritkább és legdrágább változata. Különleges élénkzöld színét nikkeltartalmának köszönheti, nagyon kevés helyen bányászták. A legszebb kövek Ausztráliából és Tanzániából származnak, a híres lengyel lelőhely kimerült. Rendszeresen barnás - feketés kőzetzárványok növik át az anyagát, az első osztályú kövek csak tisztán zöldek és áttetszőek, a gyengébb minőségből, amelyek más anyagokat ( mátrix ) zárnak magukba, egyszerű csiszolatok készülnek. Sajnos, egyszerű golyó csiszolású láncok vagy karkötők már komoly összegekbe kerülnek belőle, ezért az egy darabos medálok a hozzáférhetők szép minőségben. Természetesen neki is vannak utánzatai : zöldre festett achát, természetes zöld opálok. Az ezotériában sokrétű a használata, mirigyműködéseket szabályoz, szívtevékenységet és vérnyomást harmonizál. Erősíti az immunrendszert, növeli az önbizalmat, rémálmokat elűz.