labradorit

Különleges földpátásvány, a szín és fényjátéka emelte a kedvelt drágakőásványok közé. Színe leginkább szürke alapszín, de létezik fehér, áttetsző változata is. Különlegessé az alapszínben látható szivárványszínek teszik, legértékesebbek a kékeslila fényjátékok. A finn lelőhely darabjai a legszínesebbek, azokat spektrolitnak nevezik. A legnagyobb mennyiségű nyersanyagot Madagaszkár és Brazília termeli, ezekből inkább dísztárgyak készülnek, hogy minél nagyobb felületen mutassák a fényjátékot.
Az ezotéria kevésbé használja, a vérnyomás ingadozást javítják vele, szívritmust teszik egyenletessé. Aktiválja az öngyógyító erőinket.

larimár

Egy egyszerű ásvány különleges színváltozata, amivel rendkívüli ismertségre tett szert. Egy közép-amerikai sziget -  Dominika -  nehéz trópusi, hegyvidéki területén találták meg, a terület tulajdonosa lányáról nevezte el : Larissza, másik része a névnek : kékes, kékeszöld színű mint a tenger - mare. Az egyszerű fehér, esetleg sárgás zeolitásvány a pektolit, nagyon sok helyen fordul elő, de ez a világoskék színváltozat csak itt. Versenyeznek érte a feldolgozók és a kereskedők, ezért sajnos igen magas az ára, bármilyen jellegű a feldolgozottsága. Minősége változó, a tiszta darabok kőzetzárvány nélkül és szép kék színben, felhős rajzolattal extra áron kelnek el, a másik véglet a kőzetben még éppen látható foltok és pettyek, amelyekből nagyon olcsó marokkövek készülnek. Itthon a larimár közép minősége még éppen megfizethető, extra minőséget szinte nem is lehet kapni, a marokkövek között vannak egészen gyenge minőségűek is és közepesek is. Egyszerű ékszerek, mint medálok nem nemesfém foglalatban hozzáférhetők. Az ezotériában különleges spirituális ásvány, javítja tetterőnket, segíti a szellemi növekedést. Erősíti a nyugalmat, lehetővé teszi a mély meditatív állapot elérését.  

lazurit

Több hasonló elnevezést is használunk erre az ásványra : Lápisz lazuli, lazúrkő, lápisz. Az elnevezés eredetileg kék követ jelentett, sajnos könnyen összetéveszthető a Szodalittal, a Dumortierittel ( Kékkvarc) és nagyon sok festett kő utánzata van : jobb színűre festett halvány lazúrkő, festett howlit és egyéb kerámia anyagok.
Az igazi Lazurit többnyire kék színű, de láthatunk benne sárgásszürke dolomitot, aranysárga piritet. A legjobb és az ásvány legnagyobb mennyiségét adó ország Afganisztán, a chilei és az orosz nyersanyag kevésbé szép ékszernek. Igényes ásvány, nem szereti a savas vagy lúgos közeget, tehát kozmetikumok vagy tisztítószerek használata után megkopik a fénye hosszabb idő múlva. Erősebb savakban feloldódhat. 
Az ezotériában a torokcsakra és a homlokcsakra köve. A mirigyek működését szabályozza, torokproblémák megoldására használják, idegekre nyugtatóként hat, önállóságot fokozza, az önbizalmat növeli.

lávakő

A Lávakő gyógyító hatását már több ezer éve ismerjük. Az amerikai indiánok, az indiaiak és az ősmagyar sámánok is használták gyógyítás céljából. Méregtelenítő hatása van, serkenti a sejtek vízutánpótlását, erősíti az inakat, segíti a kötőszövet regenerálását, illetve serkenti a vérkeringést. Biztosítja az egyensúlyt a szervezetben, nyugtatja az idegrendszert és hatékonyan serkenti az idegsejtek megújulását.

Lávakő hatása: méregtelenítő, sejt-vízutánpótlás, erősíti az izmokat, kötőszövet regenerálódás, vérkeringés, idegrendszer, idegsejt

lepidolit

Lemezes szerkezetű csillámféle ásvány, gránitban található, de önálló tömeges előfordulása is van. Színe világos rózsaszín - lilásbarna is lehet. Színét lítiumtartalmának köszönheti. Nyers lapjait ásványként forgalmazzák, tömeges előfordulásaiból a könnyű csiszolhatósága miatt egyszerű ékszereket, marokköveket készítenek.

Gyógyhatások: elhatárol a lelki megterhelésektől, hatásos a félelmekkel és a haraggal szemben. Erősíti a bőr kötőszöveteit, használható bőrbetegségek kezelésére. Hormonrendszerre és a mirigyekre is hat, ideggyulladásokat enyhít. Javítja önfegyelmünket, aktíválja döntőképességünket.