obszidián

Többféle, nagyon gyorsan üvegesre dermedt vulkáni láva anyagát nevezzük obszidiánnak. Színe leginkább fekete, esetleg szürke, népszerű a hópehely mintájú változat, felhasználják a mahagónivörös , a szívárványszínű és az áttetsző ( apacskönny ) változatot is. Piros, zöldes, kékes változatai nem léteznek. Nyers darabjai üvegélességük miatt vágóeszközök voltak már az ókorban is, a közép-amerikai indián kultúrák orvosi szike helyett használták.
Az ezotériában antibakteriális hatásuk miatt használják, oldják és megszüntetik az energiaáramlás gátjait. Segítenek a sokk és a traumák feloldásában. Segítik a tisztánlátás képességét.

ónix

Fekete színű kalcedon, általában szürke, áttetsző erek hálózzák be az anyagát. Az ékszeripar a jobb minőség miatt feketére festett achátot használ, a szín tartós. Nagyon dekoratív ékszerek készülnek a fekete-fehér sávozású ónix-achátokból  ( szárdónix) szemachát néven.
Az ezotéria az ónixot az agytevékenység javítására használja, javítja a koncentrációt, védőkő, mert távol tartja a negatív energiákat. Erősíti az immunrendszert, fokozza a koncentrációt.

opál ásványok

Az opál ásvány különleges képződésű üledékes anyag, kovasavas oldatok lassú megszilárdulása és nem kristályos szerkezete jellemzi őket. Mindig tartalmaz szerkezetében vizet, ebből adódóan kényes ásvány : hő hatására elveszíti víztartalmát és repedezetté válik, a hozzáadott ( vízfürdő) víz sem segít rajta. Könnyen tönkremehet még savas és lúgos közegben, a kozmetikumok roncsolják szerkezetét. A vízvesztés természetes folyamat, a tömörebb szerkezetű opálok is tönkremennek hosszú idő után. Ennek az ásványcsoportnak is vannak szegény és gazdag szereplői : a színük, különleges színhatásuk egyes típusokat keresetté tettek. Egyszerű opálok pl. barnás májopál a Tokaji hegységben is előfordul, a fehér tejopál már látványosabb dendrites rajzolatokkal, a legkeresettebb opálok a tűzopál és a nemesopál. Ezek már sokkal ritkábbak mint közönséges társaik valamint szerkezetük - színjátékuk miatt ékszerkövek. A legjobb minőségű tűzopálok Mexikóból származnak, tartós opálékszerek készülnek belőlük. A legdrágább opálok a nemesopálok, leginkább Ausztrália bányáiból kerülnek ki a legszebbek, néhány éve Etiópiából is lehet kevésbé jó minőséget beszerezni. Az opálok "középosztálya" a szép színű opálok, mint a tejopál, a rózsaopál és a kékopál. Ezek közül mivel érdekes a színe, a rózsaszínű opált kedvelik leginkább valamint a perui lelőhelye bőséges anyagot ad a helybeli feldolgozóknak. Az egyszerű ékszerek köve, az inka indián ékszerek is bemutatják az opálokat. Mivel a jobb színű darabok kicsik, ezért kevés a szép ékszer belőle vagy drágább termékek lesznek a jobbakból. A legdrágább opálok miatt régóta gyártanak hozzájuk hasonlító termékeket a nemesfémékszeripar részére is, de a közönséges üvegutánzatok is jelen vannak opálként a piacon.
Az ezotériában az opálok a légzésre és légutakra vannak jó hatással, hatnak a félelmekre, a depresszióra, a szorongásokra is. Élénkítik a képzeletet és a kreativitást.