pietersit-piterzit

A Pietersit ( Piterzit ) egy különleges előfordulású ásvány, amiben a különböző színű amfiból kristályok nagy összevisszaságban nőttek. Az alapásvány Kalcedon, a benne látható sárgásbarna ( Tigrisszem), kékesszürke ( Sólyomszem ) és vörösbarna ( Hematit ) alkotják a szabálytalan mozaikszerűen összenőtt ásványszerkezetet. Létrejöttét annak köszönheti, hogy a szálas alkotórészeket a földtani folyamatok összetörték, majd az egészet a kalcedon összeolvasztotta. A geológiában ezt a folyamatot breccsás képződésnek nevezik. Első lelőhelye 1964-ben Namíbiában lett felfedezve, újabb és kevésbé színes anyagot adó lelőhelye Kína. Különlegessé a kövek mozgatásakor látható fénysávok, fényfoltok mozgása teszi, emiatt a kékes-barnás színű és erősen sugaras-mozaikszerű köveket domború csiszolással készítik ékszernek. Ritka és drága ásvány, legszebb darabjaiból egyedi ékszerek készülnek.

Ezoterikus hatásai szerint a stressz által okozott feszültségek és tünetek kezelésére használják. Erősíti és nyugtatja a szívet, belső nyugalmat ad. Rezgése stabilitást kölcsönöz, segíti a tisztánlátást, hogy a nehéz élethelyzeteket is hideg fejjel vészeljük át. Fejleszti az önértékelést és a spirituális tudatot. A látomások kövének is tartják.

pirit

Pirit hatása: védő, méregtelenítő, emésztés, sejtregeneráló, csontok, tüdő, véráramlás, kommunikáció

A Pirit, bolondok aranyaként is ismert ásvány, valójában tűzkövet jelent. Régen tűzcsiholására használták és mivel úgy vélték, hogy tűz lakik benne, mágikus amulettként is viselték, illetve gyógyítottak vele. A 12 mesterkristály egyike. Erős pajzsként működik, elnyeli a negatív energiákat és boldogságot biztosít viselője számára. Méregtelenítő hatása van, erősíti az emésztőrendszert, kijavítja a DNS-károsodást, segíti a sejtképződést. Jótékony hatása van a csontokra, a gyomor panaszokra, a tüdőre és növeli a véráramlás oxigéntartalmát. Az önismeret köveként is szokták nevezni, mivel segíti az önkifejezést, illetve közvetlenné és őszintévé tesz minket.

prehnit

Egy viszonylag ritkán található szilikátásvány, általában nem szépen fejlett kristályokban, hanem gömbös, vaskos darabokban találják. Sokszor együtt található zeolitásványokkal és epidottal, amivel többször egymásba is nőnek. A prehnit színe sárgászöld, halványzöld, legszebb darabjai almazöldek. Inkább áttetsző, belsejében zöld vagy zöldesfekete epidot zárványokat figyelhetünk meg. Közepes keménységű, könnyen törik, a belőle csiszolt tárgyak is egyszerű ékszerek, dísztárgyak. Sok más zöldes ásvánnyal összetéveszthető, de nem utánozzák vagy nem gyártják mesterségesen. Kevesen ismerik, alkalmanként kapható. Az ezotériában az anyagcsere javítására használják, segíti a méregtelenítést és a zsírok lebontását. Használata a belső nyugalom megteremtését segíti elő.